Debrecen a Múzeumok éjszakájának fővárosa

2017-ben Debrecen lesz a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne, ahol a hagyományosan kialakuló „Múzeumi Negyed” idén is összefog a rendezvény sikere érdekében: a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum, a MODEM, a Református Kollégium Múzeuma és a Református Nagytemplom együttesen lesz látogatható egyetlen, egységes karszalag megvásárlásával június 24-én. 

hir_debrecen.jpg

És hogy milyen programokkal készül a cívis-város erre az éjszakára? Az egyik debreceni szenzáció Bocskai István erdélyi fejedelem uralkodói hatalmi jelvényének, a fejedelmi botnak (más néven jogar vagy buzogány) Déri Múzeum-béli bemutatása lesz. A fejedelmi botot művészi ábrázolásokon keresztül valamennyien ismerhetjük, mégpedig a Nagytemplom és a Református Kollégium között 1906-ban felállított szoborról. A fejedelem a buzogányt minden bizonnyal 1604 novemberében kapta meg két török követtől, akik egyúttal egy fejedelmi elismerő-beiktató iratot, berátot is kézbesítettek Bocskai Istvánnak.

A fejedelmi botot Nagyszebenben, a Brukenthal-palotában 1817-ben megnyílt múzeumban őrizték 1948-ig, amikor Bukarestbe, a Román Nemzeti Történeti Múzeumba került. Azóta nagyon ritkán volt kiállítva, és nagyon kevesen láthatták. Mostani debreceni bemutatása igazi szenzáció. A Bocskai-buzogány mellett látható lesz a Déri Múzeumban Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem buzogánya is, a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából. A fenti műtárgyakon túl kiállítják a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzött, Bocskai Istvánnak 1604 novemberében, Lala Mehmed nagyvezír által készíttetett eredeti kinevező levelét.

Megtekinthetők lesznek a Debreceni Múzeumi Negyed intézményeinek állandó kiállításai, emellett időszaki tárlatokkal is készülnek. A Református Kollégium Múzeumában látható lesz a Reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolódó Protestáns üzenetek című kiállítás, a Déri Múzeumban a japán babák tárlata, a MODEM-ben az Érzékenység és érzékiség, a Nagy felbontás, a Receptorok és az X,Y. Újgenerációs lengyel–magyar festészet című kiállítások. A Nagytemplomban a földszinten megtekinthető Kossuth Lajos karosszéke, az egyháztörténeti kiállításon pedig az eredeti Vizsolyi Biblia egyik fennmaradt példánya. A látogatók megnézhetik a Rákóczi-harangot és a padlásteret, valamint kisétálhatnak a két torony közötti panorámajárdára, ahonnan lélegzetelállító látványt nyújt a kivilágított város.

Az érdeklődők Debrecenben a Múzeumok Éjszakáján gazdag művészeti élményben is részesülnek: valamennyi kiállítóhelyen szerepet kapnak a társművészetek. A szervezők arra törekednek, hogy valamennyi generáció élvezze ezt az estét, így a gyerekeknek szóló bábelőadástól és múzeumpedagógiai foglalkozásoktól kezdve az abszolút felnőtt korosztály érdeklődésére építő programok egyaránt megtalálhatók majd a kínálatban.

 A Medgyessy-emlékmúzeum udvarán Olt Tamás (Nemzeti Színház) Rejtő-estjét, a MODEM-ben Eszenyi Enikő (Vígszínház) önálló estjét tekinthetik meg a nézők. A Református Kollégiumban koncertet ad a kollégium Kántusa, fellép a Bakator Együttes kísérete mellett a Debreceni Népi Együttes, a MODEM-ben a Zagar, Dresch Mihály, a Medgyessy-emlékmúzeumban a Nyughatatlan zenekar, a Déri téren a Crocodile Rock és az Éva Presszó. A MODEM-ben tárlatot vezet, többek között, Erdős Virág és Tóth Krisztina, a Déri Múzeum időszaki japán kiállításában pedig Pinczés István. 

A Múzeumok Éjszakája Debrecenben sem múlhat el Szent Iván-éji máglyagyújtás és a hagyományos Szent Iván-napi tűzugrás nélkül.

A Múzeumok éjszakája részletes debreceni programjai itt olvashatók.